Mühendislik, genel anlamı ile matematik, fizik ve kimyanın temel ilkelerini kullanarak; çeÅŸitli sistemlerin geliÅŸtirilmesi ve hizmetler verilmesi yolu ile toplumun yaÅŸam kalitesini yükseltmek için yapılan çalışmaların tümüdür. Bu kapsamda Biyomühendislik; mühendislik prensiplerinin biyolojiyi de içerecek ÅŸekilde uygulandığı sistemlerin dayandığı bir mühendislik dalıdır.
YaÅŸama dair problemlerin çözümünde mühendislik metodolojilerini kullanan Biyomühendislik; biyolojik konseptler, prensipler ve metotları kapsayan ve multi-disipliner yapısıyla büyük gelecek ve umut vaat eden bir bilim dalıdır. Biyomedikal, Biyoinformatik, Biyomateryaller, Biyomekanik, Biyomekatronik, Biyomimetik, Biyonanoteknoloji, Biyoteknoloji, Klinik MühendisliÄŸi, Biyoproses MühendisliÄŸi, Biyosensörler, Medikal Görüntüleme, Nöromühendislik, Farmasötik Mühendislik, Sentetik Biyoloji, Sistem Biyolojisi, Sistem Fizyolojisi, TelesaÄŸlık, Doku MühendisliÄŸi ve Rejeneratif Tıp, Biyomühendislerin uzmanlaÅŸtığı alanlardır. Son zamanların oldukça popüler araÅŸtırma alanları olan doku mühendisliÄŸi, transdermal yamalar, giyilebilir cihazlar/sensörler, robotik cerrahisi ve rehabilitasyonu, nanorobotlar, sanal gerçeklik, ilaç taşıyı mikro/nano sistemler, gen düzenleme (CRISPR-Cas9 teknolojisi), çip üstü organ sistemleri ve mini biyoreaktörler biyomühendisliÄŸin çalışma alanına girmektedir. DiÄŸer yandan, 2019 Aralık ayından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaÅŸamımızı önemli ölçüde deÄŸiÅŸtiren Covid-19 pandemisi süresince, Real-time PCR testleri ve hızlı tanı kitleri gibi diagnostik sistemlerden aşı gibi tanı araçlarına kadar her aÅŸamada biyomühendisler aktif olarak çalışmalarını sürdürmüÅŸ ve yürüttükleri yoÄŸun araÅŸtırma faaliyetleri ile salgınla mücadelenin önemli birer oyuncuları olmuÅŸlardır. Canlı organizmalara yönelik araÅŸtırma ve geliÅŸtirme çalışmalarında biyolojik bilgileri kullanan ürün, süreç ve yöntemlerin geliÅŸtirildiÄŸi farklı mühendislik uygulamalarını içeren çok geniÅŸ bir araÅŸtırma alanına hizmet eden biyomühendislik, kısmen yeni ve heyecan verici bir alan olmasının yanı sıra yaÅŸamın daha uzun ve daha kaliteli geçmesi için tanı, görüntüleme, terapi, çevre ve enerji alanlarını içine alarak çok disiplinli bir yaklaşımla bu alanlar arasındaki boÅŸluÄŸu doldurarak ileri teknolojik geliÅŸmelerin önünü açmaktadır. Tüm bu yönleriyle, bu alanda uzmanlaÅŸacak ve geleceÄŸin teknolojilerini geliÅŸtirecek bilim insanlarının ve eÄŸitimcilerin yetiÅŸmesine büyük önem ve özen gösteren Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü bu bilinçle öÄŸrenci yetiÅŸtirmeyi ve bilimsel araÅŸtırmalarını sürdürmektedir.
Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü ülkemizdeki mühendislik fakülteleri içinde kurulan ilk “Biyomühendislik Bölümü” dür. Biyomühendislik programının eÄŸitim dili ağırlıklı olarak Türkçe olup %30’u İngilizcedir.
Biyomühendislik Anabilim Dalının ERASMUS+ Programı çerçevesinde farklı ülkeleri kapsayan toplam 13 ve MEVLANA Protokolünde 1 iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması mevcuttur